Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα μεγαλύτερα στάδια στον κόσμο (Top 10 )

Tο Sports-Head βρήκε και σας παρουσιάζει τα 10 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στον κόσμο.Μερικά από αυτά οι περισσότεροι τα γνωρίζετε, αφού είναι από τα πιό διάσημα γήπεδα του κόσμου όπως  το Wembley και το Maracana και άλλα που ίσως δεν τα έχετε ξανακούσει ή ξαναδεί.

10. Estadio Monumental Isidro Carbo Romero, Guayaquil, Εκουαδόρ - 90.000

Το μεγαλύτερο στάδιο στον Ισημερινό και τo δεύτερo μεγαλύτερo στη Νότια Αμερική είναι στο Εκουαδόρ. Παρά το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, η εθνική ομάδα του Εκουαδόρ έχει έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο στο Κίτο. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1987, με τον  Πελέ, ο οποίος παρευρέθηκε στην εναρκτήριο αγώνα, να λέει ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα στάδιο στον κόσμο, ενώ τιμήθηκε με μια χρυσή πλακέτα στο κέντρο του γηπέδου.

10. Στάδιο Wembley, Λονδίνο, Αγγλία - 90000

Το Wembley είναι ίσως το πιο διάσημο γήπεδο ποδοσφαίρου ή  αθλητικός χώρος στον κόσμο και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αγωνιστικό χώρο στην Ευρώπη. Χρησιμοποιείται από την εθνική ομάδα της Αγγλίας ως έδρα, ενώ φιλοξενεί ακόμα  το FA Cup Final και τα πλέι-οφ πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Άνοιξε τισ πύλες του το 2007, με πρώτο επίσημο αγώνα  μεταξύ των U-21  της Αγγλίας και της Ιταλίας. Είναι επίσης το πιο ακριβό γήπεδο πουκατασκευάστηκε ποτέ, με το κόστος να υπολογίζεται περίπου στα £ 800 εκατομμύρια.

9. Beijing National Stadium, Πεκίνο, Κίνα – 91,000

Η διάσημη φωλιά του πουλιού, που ήταν το κεντρικό στάδιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στο Πεκίνο έχει χάσει πραγματικά πολύ το γόητρο του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού δεν έχει βρεθεί η σωστή χρήση του .Άλλωστε οι ιδιοκτήτες του χώρου έχουν ανακοινώσει ότι θα γίνει ένα εμπορικό κέντρο σε περίπου πέντε χρόνια. Μετά την λήξη των αγώνων μόνο το ιταλικό Σούπερ Καπ, η Supercoppa Italiana μεταξύ της Ίντερ και της Λάτσιο έχει διεξαχθεί εκεί, αφού ακόμα και η εθνική ομάδα της χώρας παίζει στο γήπεδο των εργαζομένων, που είναι επίσης στο Πεκίνο.
       
8. Estadio do Maracana,  Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία - 96000

 Ένα άλλο θρυλικό γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι το Maracana. Χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 που φιλοξενήθηκε από τη Βραζιλία, και κατέχει το ρεκόρ για την περισσότερη παρουσία κόσμου σε παιχνίδι ποδοσφαίρου, με την περίφημη νίκη της Βραζιλίας επί της Ουρουγουάης που έδωσε το τρόπαιο.Το παιχνίδι  παρακολούθησαν 199.854 θεατές, αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πάνω από 200.000. Παρά τη μείωση στο μισό  της παραγωγικής χωρητικότητας, είναι ακόμα το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Νότια Αμερική και είναι το σπίτι των Φλαμένγκο, Μποταφόγκο, Φλουμινένσε και Βάσκο ντα Γκάμα. Η εθνική βραζιλιάς παίζει επίσης εκεί, μαζί με άλλα γήπεδα σε όλη τη χώρα.

7. Camp Nou, Βαρκελώνη, Ισπανία - 98.772

Το Camp Nou, ή Nou Camp, είναι το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, και ως γνωστόν είναι η έδρα της Μπαρτσελόνα. Χτίστηκε το 1957 με σκοπό να αντικαταστήσει το παλαιότερο γήπεδο της ομάδας χωρητικότητας 60.000 θεατών.Κατά το 1982 επεκτάθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία και έφτασε τη χωρητικότητα των περίπου 115.000 θέσεων. Όμως λόγω κανόνων της ΦΙΦΑ το 1998 για την υποχρεωτική ύπαρξη καθισμάτων για όλους τους θεατές, η χωρητικότητα έπεσε στις 98.000 θέσεις.ορούσε να κρατήσει πάνω από 105.000 οπαδούς.

4. Bukit Jalil Εθνικό Στάδιο, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία - 100.000

Το γήεδο στην Κουάλα Λουμπούρ άνοιξε το 1998 για τα παιχνίδια της Κοινοπολιτείας, αλλά σήμερα είναι το σπίτι της εθνικής ομάδας της Μαλαισίας εθνική ομάδα και πιο πρόσφατα ήταν ένα από τα στάδια που χρησιμοποιήθηκαν για το ασιατικό κύπελλο το 2007.

4. Azadi Stadium, Τεχεράνη, Ιράν - 100.000

Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιό εκφοβιστικούς χώρους στον κόσμο για την επίσκεψη ομάδων. Το Azadi Stadium φιλοξενεί την ιρανική εθνική ομάδα και, επίσης, τις Perespolis FC και Esteghlal FC, ​​που είναι και τα μεγαλύτερα κλαμπ στο Ιράν. Αυτοί οι δύο έχουν μία από τις πιο μεγάλες αντιπαλότητες στον κόσμο, και τα ντέρμπι μεταξύ τους ειναι  γνωστά ως Sorkhabi ντέρμπι, το οποίο διεξάγεται, φυσικά, στο Azadi.

4.Melbourne Cricket Ground, Μελβούρνη, Αυστραλία - 100.000

Ένας άλλος χώρος με πολλαπλούς σκοπούς είναι αυτό. Το έδαφος των γρύλων της Μελβούρνης είναι η έδρα της Socceroos και της αυστραλιανής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για το κρίκετ και το αυστραλιανό ποδόσφαιρο κανόνων, αλλά φιλοξενεί και την εθνική ομάδα, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο. Το στάδιο είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο, αφού χτίστηκε στα μέσα του 1800, έχοντας όμως ανακαινιστεί αρκετές φορές από τότε.

3. Estadio Azteca, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό - 105000

Είναι το μόναδικό γήπεδο που έχει φιλοξενήσει δύο τελικά  Παγκοσμίου Κυπέλλου (1970 με τη Βραζιλία και την Ιταλία και το 1986 με τη Δυτική Γερμανία και την Αργεντινή), το Azteca στην Πόλη του Μεξικού είναι το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αμερική και είναι η έδρα της εθνικής Μεξικού και της Club America.

 2. Salt Lake Στάδιο ή Yuva Bharati Krirangan, Kolkata, Ινδία - 120000

Ένα από τα μεγαλύτερα στάδια πολλαπλών  σκοπών στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ινδία, είναι το Salt Lake στάδιο. Χρησιμοποιείται ως έδρα απο τις Ανατολική Βεγγάλη και Mohun Bagan, με το περίφημο ντέρμπι αναμεσά τους να διεξάγεται εκεί. Η ινδική εθνική ομάδα επίσης, χρησιμοποιεί σε  πολλά από τα παιχνίδια της το Yuva Bharati Krirangan.

1.Rungrado Πρωτομαγιά Στάδιο, Πιονγκγιάνγκ, Βόρεια Κορέα - 150.000

Αν και είναι περισσότερο γνωστό για τους αγώνες Mass, χρησιμοποιείται και για αγώνες ποδοσφαίρου, Αυτό είναι το μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο. Μπορεί να χωρέσει μέχρι και 150.000 θεατές. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας παίζει περιστασιακά εκεί. Είναι επίσης γνωστό για το κάψιμο ενός αριθμού στρατηγών του στρατού της Βόρειας Κορέας.που είχαν εμπλακεί σε μια απόπειρα δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-ιλ μέσα σε αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1990.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου