Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Ώρα για τακτικούς δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη»

Την άποψη του πως είναι η κατάλληλη στιγμή να στελεχωθούν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές , εξέφρασε ο Πάνος Μπιτσαξής σε συνέντευξη του στη NOVA.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού υποστήριξε πως η αστυνομία έχει αποτρέψει πολλά ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών και προανήγγειλε κλείσιμο των συνδέσμων φιλάθλων που έχουν περιθωριακή συμπεριφορά.
«Η διαδικασία εξυγίανσης θα συνεχιστεί κανονικά», ανέφερε για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μπιτσαξής στο συνδρομητικό κανάλι:

Για την προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου:

«Ξεκίνησε μια διαδικασία εξυγίανσης. Μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια απραξίας. Πολλοί λένε πως το ποδόσφαιρο πεθαίνει με όλα αυτά. Εμείς το εξετάζουμε από μια άλλη πλευρά. Η διαδικασία εξυγίανσης θα συνεχιστεί κανονικά. Θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όταν έρθει η ώρα, έχοντας σαν στόχο ένα καλύτερο και υγιέστερο πρωτάθλημα που να μην εμπαίζει και λοιδορεί την αγάπη των φιλάθλων για τις ομάδες τους».

Για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ:

«Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ξεκαθαρίσει πως το αυτοδιοίκητο δεν είναι απόλυτο. Αυτοδιοίκητο έχουν και τα Πανεπιστήμια, η αστυνομία. Όταν όμως γίνονται εγκλήματα επεμβαίνει η Πολιτεία. Πρόσφατα φάνηκε η ανάγκη να έχουμε μια παρέμβαση της Πολιτείας. Πράγματι αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα είναι βαθιές τομές.
Το σύστημα της ΕΠΟ έχει δύο αδυναμίες. Πρώτον, υπάρχουν υπεράριθμες επιτροπές. Είναι ένα υπερβολικά πολυτελές σύστημα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιθέσεις. Δεν θα κάνω το παραμικρό σχόλιο για αποφάσεις που έχουν βγει. Πρέπει να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες του διαιτητικού δικαστηρίου. Έχουμε κάνει μια πρώτη συζήτηση με την ΕΠΟ, αλλά αυτό είναι θέμα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι είναι η στιγμή να γίνει στελέχωση με τακτικούς δικαστές. Είναι κάτι που το επιθυμεί και η Πολιτεία και η ΕΠΟ
».

Για την υπόθεση του Ηρακλή:

«Ο κ. Παντελή δεν έχει υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα στην επιτροπή. Μέχρι πέρσι δεν υπήρχαν οι ίδιες ποινές. Η ποινή του ισοβίου αποκλεισμού είναι μια καινούρια παράμετρος».

Για τις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ:

«Ιστορικά η αθλητική δικαιοσύνη είχε επικριθεί από τους πάντες. Αυτή την ώρα εδώ και κάποιο καιρό ανακτά το κύρος της. Πρέπει όμως να γίνεται βήμα-βήμα αυτό. Σε γενικές γραμμές λέω πως η διαδικασία είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν, χάρη σε δύο πλευρές. Του αθλητικού εισαγγελέα κ. Φάκου αλλά και την πλειοψηφία των δικαστών ανώτατων βαθμίδων. Από το σύνολο των περιστάσεων, εκτιμώ πως είναι η ώρα για αλλαγές. Με τακτικούς δικαστές μέσα στις πειθαρχικές επιτροπές».

Για τη βία:

«Θα επιμείνω πως υπάρχει βελτίωση. Ξέρετε πόσα ραντεβού θανάτου έχει αποτρέψει η αστυνομία; Πέρσι είχαμε λιγότερα επεισόδια αλλά οξύτερα προς το τέλος τους. Το ξέρω πολύ καλά. Ιστορικά η βία προήλθε από τις ίδιες τις ΠΑΕ. Οι οργανωμένοι οπαδοί ήταν “στρατοί” που εξυπηρετούσαν συμφέροντα των συλλόγων. Εμείς πλέον σε συνεργασία με την ΕΠΟ, έχουμε έναν πολύ αυστηρό αθλητικό νόμο. Η κυβέρνησή μας προσανατολίζεται σε δύο κατηγορίες. Πρώτον, επαναφέρεται σε μια μορφή του το ιδιώνυμο. Και η δεύτερη είναι η ρυθμιστική παρέμβαση που γίνεται στο θέμα των συνδέσμων. Για μένα τα ραντεβού θανάτου είναι στις παρυφές της αθλητικής βίας. Δεν μπορεί να συνδέσει κανείς με τον αθλητισμό τέτοιες συμπλοκές που συμβαίνουν εκτός γηπέδων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους οπαδούς των ομάδων, πως οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα θα βλάψει πολύ σοβαρά την ομάδα τους. Εάν οι σύνδεσμοι έχουν συμπεριφορές περιθωριακές τότε θα κλείσουν! Μπορεί αυτό να μην συμβεί σε μία μέρα αλλά σας εξηγώ τη διαδικασία εξυγίανσης».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού παραχώρησε συνέντευξη και στον Flash 96, όπου μεταξύ άλλων, είπε πως υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων με τον Παύλο Γερουλάνο, ότι η έναρξη του πρωταθλήματος δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών, ενώ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για σφράγισμα των συνδέσμων οπαδών.

Τα σημαντικότερα σημεία της ραδιοφωνικής συνέντευξης του κ. Μπιτσαξή:

Για τη διαφωνία του με τον Υπουργό Πολιτισμού αναφορικά με τις αποφάσεις για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα:

«Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια, απόλυτη ταύτιση απόψεων, δεν έχω καμία διαφωνία με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ούτε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη. Εγώ εξέφρασα μια νομική άποψη τότε, τα γεγονότα έχουν σημαντικά διαφοροποιηθεί, έχουμε καινούριες αποφάσεις από την αθλητική δικαιοσύνη, επίμαχες αποφάσεις, οι οποίες κρίνονται αυτές τις μέρες».

Για την έναρξη του πρωταθλήματος:

«Η έναρξη του Πρωταθλήματος δείχνει ότι η ζωή συνεχίζεται. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει πάρα πολύ απλά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ότι η έναρξη του Πρωταθλήματος δεν σημαίνει, για κανέναν απολύτως, άφεση αμαρτιών. Τώρα το ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 13 ομάδες και πώς ακριβώς θα συνεχιστεί, είναι θέμα των διοργανωτριών αρχών και των δικαστικών αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει όμως καμία έκπτωση στη νομιμότητα από τέτοιου είδους παραμέτρους».

Για το τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τους συνδέσμους φιλάθλων:

«Πολλοί από τους συνδέσμους, όχι όλοι, έχουν εξελιχτεί και με ευθύνη των ΠΑΕ οι οποίες τους τροφοδοτούν, τους ταΐζουν κατά το κοινώς λεγόμενο, σε φυτώρια εγκλήματος. Αστυνομικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς σε συνδέσμους οπαδών πολλών ομάδων, έχουν αποδείξει τη διασύνδεση ορισμένων συνδέσμων με το κοινό έγκλημα, με όπλα, ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα καθώς επίσης, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις στρατούς, υπό την έννοια της οργάνωσης και λειτουργίας μαφιών. Εγώ τα έχω ονομάσει αυτά τα φαινόμενα μικρή καμόρα. Ο τρόπος προσέγγισης, που υπάρχει στο καινούριο νομοσχέδιο είναι ο μόνος που διαθέτει η δημοκρατική έννομη τάξη, οι κανόνες. Θα υπάρχουν κανόνες λειτουργίας οι οποίοι θεσμοθετούνται λεπτομερώς μέσα στο νομοσχέδιο, διαφάνειας δηλαδή στα μέλη, στον τρόπο διάθεσης εισιτηρίων, στον τρόπο των οργανωμένων μετακινήσεων. Σε περίπτωση που οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται οι σύνδεσμοι αυτοί θα σφραγίζονται. Πολύ απλά».


πηγή sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου